Как се избира нов матрак? – първа част

Kak se izbira nov matrak

Изправени ли сте пред престояща покупка на нов матрак? Може би вече сте прочели признаците, по които да разберете дали е време да смените стария, и вече знаете, че имате нужда от нов матрак, но не знаете как да го изберете. Може би следващия списък ще ви помогне да вземете най-доброто решение. Прочетете го, отговорете си на въпросите кое ще е най-добро за вашия случай, след това разгледайте различните предложения на производителите на матраци и ни се обадете за съвет или направо да поръчате новия си матрак. Първото нещо, с което започва изборът на матрак е мястото, което има за него:

1. Избор на правилния размер матрак

За комфортно спане важи правилото колкото по-голям, толкова по-добре, но не трябва да се забравя и леглото, на което ще бъде сложен този матрак. Един голям матрак разбира иска и по-голямо легло, а това може буквално да задръсти спалнята ви. Тайната е да изберете максимално големия матрак, който обаче все пак ще остави място за всичко останало, които искате да сложите в спалнята.

Разбира се, понякога се оказва, че имаме легло с нестандартен размер. Съвсем скоро ще публикуваме и статия за стандартите в размерите за матраци, но дотогава можете да ни намерите в магазина за съвет или помощ да измерите леглото и матрака, който ще е необходим за него.

Добре ще ако имате възможност за минимум 90 см широчина на единичния матрак или минимум 160 см за двойното легло, така че да имате максимален комфорт при спане. Освен това дължината на матрака е прието да е минимум 20 см над височината на спящия. По принцип матраците, които се предлагат са основно с дължини 190 и 200 см, което ги прави малки за по-високите хора, но фирмите предлагат и матраци на 220 см дължина, а има възможност и за поръчка на нестандартен размер.

2. Правилна опора за гръбнака

При нас като цяло битува погрешното схващане, че колкото по-твърд е матракът, на който спим, толкова по-добре. В действителност както много мекия, така и много твърдия матрак са вредни, защото не предлагат подходяща опора на всички части на тялото. Материалите, от които е направен матрака, трябва да са достатъчно еластични, за да се нагодят към извивките на тялото и не изкривяват гръбначния стълб. Добрият матрак гарантира, че натоварването е равномерно разпределено по цялото тяло и се адаптира към формата и тежестта на тялото.

Polojenie na grubnaka

За момента двата материала, които отговарят най-добре на тези условия са латекса и мемори пяната (статия за материалите, от които се правят матраци, ще излезе съвсем скоро). Латексът е особено адаптиращ се към тежестта на тялото, но мемори пяната има още по-адаптивни свойства.

Когато се говори за твърдост и опора при матраците, се използват две понятия за описване на свойствата им, които доста често пораждат объркване. Това са:

 

ортопедичен и анатомичен  матрак

 

Най-общо ортопедичният матрак е твърд. Обикновено лекарите препоръчват на хора, които имат проблеми с кръста, дископатии и други да спят на твърдо, защото тогава прешлените на гръбначния стълб застават в такава позиция, че не изпитват болки в кръста. В останалите случаи това не е необходимо и дори не е подходящо заради специфичната S-образна извивка на гръбнака – матракът трябва да е по-мек и да позволява запазването й. Това не значи, че ако не страдате от болки в кръста нямате нужда от ортопедичен матрак. Това е опората на тялото, която осигурява матрака. Затова и се постига с по-твърди материали.

За разлика от ортопедичния, анатомичен е матракът, който приема формата на тялото и подпира там, където е необходимо, но трудно осъществимо при твърдите матраци – например на кръста. Като цяло този тип матраци са малко по-меки и комфортни.

Всъщност ортопедичност и анатомичност са две различни свойства, които всички матраци притежават, а съотношението между тях прави качествения и комфортен матрак. Той предлага здрава опора за цялото тяло и в същото време потъва там, където е необходимо, за да поддържа всички части на тялото и да не притиска нито една извън необходимото.

3. Матракът трябва да бъде удобен

Може би често сте чували от приятели, че новият им матрак е много хубав, но още не са свикнали с него? Не купувайте матрак с презумпцията, че ще свикнете с него, само защото някой ви го е препоръчал. Ние смятаме, че след време тялото може да свикне и с особено неудобни матраци, но това не значи, че трябва да се измъчваме така. Може би всички ви казват, че най-добрите матраци са от мемори пяна, но все пак пробвайте, преди да се решите на такава покупка. Всеки човек има уникални усещания, както и пози, в които спи, а те отговарят и за предпочитанията ни към различни типове матраци. Това е и една от основните причини на пазара да се предлагат толкова много и различни модели. На нас се пада честа да се възползваме от предлагания избор.

Има едно основно правило при избора на удобен матрак:

Тествайте!

Когато си купувате матрак, легнете върху него, за да усетите дали ви е удобен. Добре е да сте с по-леки дрехи и да отделите поне няколко минути, за да се отпуснете и полежите в позата, в която обикновено спите, за да прецените най-добре дали въпросният матрак е комфортен.

 

Стъпките на избор на матрак ще продължим следващия път във втората част на тази статия.

Related Posts with Thumbnails
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.

Powered by WordPress | Best Cell Phone Plans | Thanks to Online Checking Account, High Yield Savings Account and CD Interest Rates