Как да полагаме грижи за матрака

Току що сте закупили нов матрак? Това е скъпа и дългосрочна инвестиция, така че е важно за него да се положат необходимите грижи за правилната му експлоатация. Какво трябва да направим обаче, за да запазим качествата му достатъчно дълго? Прочетете нашите съвети как да се грижите за матрака си:

матрак

1. Проветрете матрака след разопаковането му

Добре е след като получите новия си матрак и го извадите от найлона, в който е бил опакован, да му дадете известно време да подиша и да се проветри, преди да започенете да го използвате. Така ще се освободите от евентуални миризми и влага, насъбрали се след опаковането му.

2. Прочетете указанията на производителя

Ако се придържате към указанията и препоръките на производителя за вашия модел матрак, може да сте убедени, че полагате възможно най-добрата грижа за матрака си и ще спите на него удобно в продължение на дълги години.

3. Уверете се, че подматрачната рамка и матракът са правилно монтирани

Изключително важно е матракът и рамката да са правилно монтирани. Неправилното им поставяне може да увреди матрака ви. Ако не знаете как точно да ги монтирате, потърсете съвет от консултантите ни или се възползвайте от монтажа, който предлагаме.

4. Не махайте етикетите

Информацията върху етикета може да бъде доста полезна. Етикетът е средството за идентификация на матрака ви, което се използва, за да се приложи гаранцията, затова не го махайте от леглото. Освен това знаейки модела винаги можете да проверите инструкциите за ползването му и в страницата на производителя, ако сте ги загубили. Някои етикети и фирмени стикери съдържат и информация за поддръжката на матрака или оказват зимна и лятна страна за спане, ако такива са налични.

5. Използвайте правилната подматрачна рамка

Избягвайте да използвате матрака си върху метални пружини за легло, върху повърхности с широки ленти и върху плътна основа без отвори. Тези основи не са подходящи, защото могат да предизвикат задържането на влага и да доведат до образуването на мухъл. Винаги използвайте дървена решетъчна рамка, която позволява непрекъснатото движение на въздух през матрака, защото това ще го предпази и поддържа добре проветрен. Подматрачните рамки освен това предлагат и допълнителни екстри за още по-комфортно спане. Ние можем да ви предложим различни видове рамки, които да отговарят на специфичните ви нужди.

6. Използвайте протектор за матрак

Висококачественият протектор, който може да се пере, е идеален начин за осигуряване на чистота и дълъг живот на матрака. Протекторът за матрак защитава от прах, алергени и влага. Предлага се в следните разновидности: памучен, водоустойчив и антиалергичен за различни условия. Много полезни са водонепропускливите протектори, особено за леглата на малки деца. Матраците не са предвидени да издържат на обилно мокрене.

7. Въртете матрака

От време на време, особено през първите 6 месеца, въртете матрака така, че частта, на която сте слагали главата си, да стане място за краката ви. Фирма Дормео дори препоръчват от време на време да изправяте матрака, защото това спомага за оптимално стабилизиране на пълнежа. Ние ви препоръчваме и два пъти годишно да обръщате страните на които спите, дори и дамаската на матрака ви да няма зимна и лятна страна – това ще осигури много по-дълъг живот на вашия матрак

8. Проветряване на спалнята и матрака

Препоръчително е да проветрявате спалнята и матрака всяка седмица (дори всеки ден). За да проветрите матрака трябва да махнете чаршафите. Това ще спре задържането на влага в матрака и ще предотврати развитието на неприятни миризми и мухъл. Освен това ще осигури свеж въздух, който също подпомага по-добрия сън.

9. Не използвайте течни вещества за почистване на матрака

Пълнежът на матрака може да бъде увреден от течни почистващи препрати или гладене, както и от силните химически препарати. Препоръчителния начин на почистване на матрака е с обикновена прахосмукачка (класически тип, а не с функция за пране) и то само от време на време. Някои матраци имат калъфи на цип, които могат да се свалят и да се перат. Добре е да се дават на химическо чистене, вместо да се перат вкъщи. Още повече, че обикновено калъфът е прекалено голям и тежък, за да се събере в обикновена пералня.

10. Не използвайте матрака като трамплин

Не позволявайте на децата си да скачат върху матрака. Колкото и издържлив да е един матрак, скачането върху него лесно може да увреди и дори да счупи подматрачната рамка или леглото, на което е сложен. Ако матракът е пружинен напълно реална е опасността детето да продъни и самия матрак. Не на последно място не забравяйте и че подобно скачане може да се окаже причина за инциденти.

11. Не сгъвайте матрака

Никога не огъвайте или сгъвайте матрака по ъгъл повече от двадесетина градуса, когато искате да го преместите или да го почистите, защото това може да причини сериозни щети, дори и при матраци, които да били доставени сгънати и вакумирани. Също така сядайте по-навътре, а не в краищата на матрака, които са по-уязвими на деформация.

 

Искате да разберете дали сте се грижили достатъчно добре за вашия матрак? Прегледайте признаците, по които да разберете дали един матрак е за смяна!

Все още не сте си купили нов матрак и не знаете как да го изберете? Заповядайте при нас, за да ви насочим, или прочетете нашето ръководство как се избира нов матрак!

Можете да разгледате и някои от най-продаваните модели на фирмите, с които работим:

Матраци Дормео

Матраци Магнифлекс

Матраци Парадайс

Матраци ТЕД

Матраци Хепи Дриймс

Related Posts with Thumbnails
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One comment on “Как да полагаме грижи за матрака

  1. спално обзавеждане on said:

    Благодаря за полезните съвета, които ни давате тук. Според мен леглото трябва да бъде разположено така, че лежейки на него да виждаме вратата и влизащите през нея, но не с краката към вратата. Най- благоприятно разположение на леглото е по диагонал от вратата, тъй като възглавието трябва да се докосва до стената. Леглото да не се поставя близо до прозорец ,за да не се подлагаме на въздействието на течение и преки слънчеви лъчи. Ако такова съседство не ни плаши, то е желателно леглото да се постави така, че да докосва някаква друга стена , но и леглото изисква определените грижи така е.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

HTML tags are not allowed.

Powered by WordPress | Best Cell Phone Plans | Thanks to Online Checking Account, High Yield Savings Account and CD Interest Rates